top of page
  • Onur Y.

G20'den Dünyanın En Önemli Girişimcilik Ödülü ile Dönmek!

Hindistan. İlginç yer. Politik, bürokratik ve ekonomik olarak dünyanın en etkili kişi-şirket-organizasyonlarını bir araya getiren G20 zirvesi. Daha da ilginç yer. Hindistan'a nasıl ve niye gittim, ödülü nasıl kazandık, orada ne gördüm... Soru cevaplarla işi kolaylaştırarak, yaşadıklarımı paylaşayım. Namaskara!



G20 Zirvesi ve G20 DIA nedir, bize önce bunu anlatsan?

G20 Zirvesi dünyanın en önemli siyasi ve ekonomi buluşmalarından biri. Bu zirve her yıl, farklı bir ülkede düzenleniyor. Zirveye adı üzerinde dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden ülkeler katılıyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avusturalya, Kanada, Çin, Fransa, İtalya ve Japonya gibi... G20 kapsamında bir yıl süreyle farklı zirve ve önemli etkinlikler düzenleniyor.


2023'de G20'nin ev sahibi Hindistan. G20 etkinliklerinin girişimcilik kısmını temsil eden buluşma, Doğu'nun Silikon Vadisi olarak tanınan Bengalore şehrinde düzenlenen G20 DIA (Digital Innovation Alliance) Zirvesi. Bu zirve 18-19 Ağustos tarihlerinde gerçekleşti. Biz buna davet edildik, burada sunum yaptık ve ödül kazandık.


Davet edildik derken... Sizi kim davet etti?

G20 DIA kapsamında her ülkenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları'ndan ülkelerinin en iyi girişimlerini seçmeleri istendi. 6 farklı kategoride (Güvenli Dijital Altyapı, Tarım Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Finansal Teknolojiler, Sağlık Teknolojileri, Döngüsel Ekonomi) kendi ülkesinin en iyileri olan 120 girişim zirveye katıldı ve birbirleriyle yarıştı.


Bir gün telefonumuz çaldı. Arayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ydı. Uppy'i takip ettiklerini, çok beğendiklerini ve bizi Türkiye'nin en iyi Edtech (Eğitim Teknolojileri) girişimi olarak seçtiklerini söylediler. G20'de Türkiye'yi temsil etmemizi istediler. Biz de teşekkür edip, seve seve dedik.


Bu durumda Uppy, daha zirveye gitmeden Eğitim Teknolojileri alanında, Türkiye'nin en iyi girişimi olmuş oldu...

Evet öyle. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile beraber detaylı bir araştırma yapmış. Biz %100 özel bir girişimiz. Devletle bir ortaklığımız yok. Herhangi bir iş ilişkimiz de. Dolayısıyla objektif bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Sadece bizim için geçerli değil bu. Diğer 5 kategorideki girişimler de kendi alanının en başarılı isimleriydi.


Günün sonunda Hindistan'a gittiniz... Ve orada sizinle benzer işi yapan global rakiplerinizle karşılaştınız.

Bize şunu dediler... Buraya davet edilmek bile onurdur. Aynen öyle, haklılar. Sonra eklediler: "Burada dünyanın en iyileri var. Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Japonya, Çin, Almanya gibi ülkelerin girişimleri burada. Onlarla rekabet etmek güç; onların önüne geçerek en iyi girişim seçilmek çok güç. Ödül alamasanız da üzülmeyin"


İşte bu pek kabul edebileceğimiz bir şey değildi. Yerli ve milli bir proje olsa da biz Uppy'i global vizyon ile tasarladık. Benzersiz bir iş yaptığımıza inanıyoruz. İlk günden beri Eğitim Teknolojileri alanında ilk üçe gireceğimize ve ödül kazanacağımıza inanıyorduk.


Öyle de oldu, Eğitim Teknolojileri alanında dünyanın en iyi 2. girişimi seçildiniz. Seçim nasıl gerçekleşti?

Zirvede her kategori için, savaş alanı ismini verdikleri salonlar vardı. Tüm girişimler sadece 4 dakikalık bir pitch deck hazırladılar. Spontane bir sırayla sahneye çıkıp, uluslararası bir juriye sunum yaptılar. Juri işleri 20'den fazla kriterle değerlendirdi ve oyladı. Sorularını sordu, 4 dakika boyunca yanıtları dinledi. Günün sonunda en iyi 3 iş fikrini ve girişimi şeçti.


Uppy adına sunumu ben yaptım. Hem sunum öncesinde, hem işi anlatırken, hem de sunum bittikten sonra kendimden emindim. Benim işim hikaye anlatıcılığı. 20 yıldır her platformda sunum yapıyorum. 1 kişiye de sunum yaptım binlerce kişi önünde de konuştum. Aileme de anlatım gerçekleştirdim, Devlet Bakanları'na hatta Cumhurbaşkanlığı'na da. Sunumu bitirdiğimde bizim en iyi olduğumuzu biliyordum.


Ancak en iyi olamadınız. İkinci oldunuz?

Doğru. İkincilik ödülü aldık. Ancak şunu eklemek lazım... Eğitim Teknolojileri alanında Güney Kore birinci oldu. En iyi seçilen şirket bir start-up değil. 2012 yılında kurulmuş, bugün 80 milyon kullanıcıya sahip bir eğitim yazılımı. Resmi ortakları arasında Google var. Yani onlar start-up değiller. Olmuş bir işe sahipler. Bu nedenle aslında orada olmamaları gerekirdi. Biz kendimizi birinci sayıyoruz.


Jüride kimler vardı?

Jüri yaklaşık olarak 10 kişiydi. 4-5 farklı ülkeden isim vardı. Yatırım fonu yöneticisi, bireysel girişimci, yazılımcı, girişimcilik profesörü, akademisyeni ve yazarı gibi farklı ünvanlar taşıyan kişiler önünde sahneye çıktık.


Uppy ikinci oldu. Birinci Güney Kore... Çok önemli ülkeleri geçtiniz bu durumda...

Kesinlikle. Eğitim Teknolojileri alanında Amerikan, Japon, Alman, Çinli ya da İngiliz girişimleri geçmiş olmak çok önemli. Çünkü bu ülkeler global girişimcilik ekosisteminin lider isimleri.


Uppy'i bu ödülü neyi başararak aldı?

Uppy, okul öncesi çağdaki 2-6 yaş arasındaki çocukları dijital dünyanın tüm tehlikelerinden koruyan bir süper app. Oyun, Kitap, Çizgi Film, Youtube Videoları, Uyku, Müzik, Meditasyon gibi farklı store’ları bir araya getiren bir platform. Uppy, çocuğunu dijital dünya ile güvenle tanıştırmak isteyen bilinçli ebeveynlerin, %100 güvenilir, eğlenceli ve geliştiren yol arkadaşı.


Uppy, dijital dünyada çocuğunuzu güvende tutarken, tüm uygulamaların merkezine yerleştirdiği 5.000 kelimelik sözlük ile ona eğlenceli bir şekilde yeni kelimeler öğretiyor. Kelimeler aracılığıyla çocuğunuzun bilişsel beyin gelişimine yardımcı oluyor. Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan WORD GAP’e çare sunuyor.


Bu anlattıklarım fikir değil. 4 yıllık bilimsel ar-ge çalışmasının sonunda bitmiş bir üründen söz ediyoruz. Türkiye'de 116.000 ödeme yapan abonemiz var. Dünyanın farklı ülkelerine açılmış durumdayız. Uppy hem çözdüğü problemin büyüklüğü hem de hayalini gerçeğe çevirmiş olması nedeniyle bu ödülü kazandı. Harika bir iş fikrine ve benzersiz bir ürüne sahibiz.



Zirvede kimlerle tanıştınız ve iletişime geçtiniz?

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır orada bizimleydi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da oradaydı. Her ikisi de tüm girişimlerle birebir ilgilendi. Beni etkilediler. Çünkü doğru insanlar, doğru noktadalar. Her ikisi de global girişimcilik ekosistemini çok iyi tanıyor. Tüm uluslararası gelişmelere hakimler. Çift yabancı dili akıcı şekilde konuşuyorlar. İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi güçlü okul geçmişine sahipler.


Zirvede 2 gün boyunca çok önemli kişilerle tanışma ve iletişim kurma şansına sahip olduk. Birkaç gün sonra Amerika Başkanı Biden'ı havalimanında karşılayan Hindistan Bilişim Teknolojileri Bakanı Rajaev Chandrasekhar ile tanışıp sohbet ettim. Ona Uppy'i ve global planlarımızı anlattım. Ofisi ile iletişim halindeyiz.


Ödülümüzü Başbakan Modi adına Hindistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw’un elinden aldık. Vaishnaw ülkenin en güçlü politik figürlerinden biri. Pek çok VC bize büyük ilgi gösterdi. Doğu'daki önemli yatırımcılarla tanıştık. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ve elbette 200'e yakın girişimci ile bir arada olmak ilham vericiydi.


Bu ödül gerçekten ne kadar önemli?

Bu başarı Türkiye girişimcilik tarihinin en büyük ödülü. Gelmiş geçmiş en büyük global başarı. Bir Türk filminin Oscar alması ya da Türk Milli Takımı'nın Dünya Kupası'nda ikinci olması kadar önemli. Elbette girişimcilik ekosistemi için.


Uppy'nin bugünkü değeri nedir?

Uppy son yatırım turunda 45 milyon dolardan değerlenip yatırım almıştı. Hindistan sonrası ise 70 milyon değerlemeden yeni girişler oldu. 100 milyon dolar değere doğru gidiyoruz. Hedefimiz 2025'e kadar Unicorn olmak. Yani 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmak.



Uppy'deki rolünüz nedir?

Uppy 'nin ortaklarından biriyim. Aynı zamanda Kreatif İşler Başkanı olarak girişimin global pazarlama süreçlerini yönetiyorum. Uppy'nin kurucusu yaşamını çocuklara adamış, Pepee'nin yaratıcısı, Klinik Psikolog Ayşe Şule Bilgiç. Kurucu ortağımız ve CEO'muz girişimcilik ekosistemini çok iyi bilen, bu konuda olağanüstü bir kariyere sahip İbrahim Coşkuner. Uppy CMO'su Londra'da yaşayan Işıl İnal. WPP'de Google'ın büyümesinden sorumlu olan Işıl ailemize 2023'te katıldı. Global büyümemizde bize güç kattı. Uppy'nin aynı zamanda 30 kişilik bir yazılım ve içerik ekibi var. Tüm süreçleri içeride çözme becerisine sahibiz.


Uppy yatırımcıları arasında önemli isimler var. Doğru mu?

Ali Sabancı, Ali Koç ve Begüm Doğan yatırımcılarımız arasında. Koç, Sabancı ve Doğan ailelerini bir araya getirmiş tek girişimiz. Yemeksepeti'nin kurucusu Nevzat Aydın da yatırımcılarımız arasında. Şahısların yanında pek çok VC de bize yatırım yaptı. 27 kişilik bir yatırımcı grubuna sahibiz.


Uppy ve sizin için sırada ne var?

Uppy’nin dünyada bir benzeri ya da rakibi yok. Çok yakında dünyanın her yerinde ailelerin dijital sorunlarını ortadan kaldıracağız. İşte bu nedenle G20 Zirvesi’nden ödülle döneceğimizi biliyorduk. Ülkemiz adına en önemli dereceyi aldık. Türkiye doğumlu global bir iş olma yolunda ilerliyoruz. 116.000 ücretli abonemizi her geçen artırmaya devam ediyoruz.


Türkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Portekizce konuşabilen Uppy, 2023’ün son çeyreğinde global büyüme planları çerçevesinde ABD, İngiltere, Almanya, Meksika, Brezilya ve MENA bölgesinde lansman gerçekleştirecek. Ürün tamam, değerleme tamam, güçlü yatırımcılar tamam, işin ispatı tamam. Şimdi global büyüme ve Unicorn olma modundayız.


Biraz da Hindistan'ı anlatsanız?

Hindistan film gibi. Karmaşa, kaos, büyüme, gelişme, hem geçmişte yaşama hem ilerleme... Her şey bir arada. Hindistan Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi oldu. Yazılımda zaten dünyada 1 numaralar. Aynı eforu girişimcilikte de gösteriyorlar.


Bakın dünyada bir Hindistan çılgınlığı yaşanıyor. Dünyanın en değerli 100 teknoloji şirketinin yarısının başında Hintli bir CEO var. İngiltere'yi Hintli bir Başbakan yönetiyor. Amerika Hindistan'ı Çin'in yerine koymak için büyük bir plan açıkladı. Apple, Tesla, Intel gibi şirketler üretimlerini buraya kaydırıyor. Hindistan adını önümüzdeki 10 yıl boyunca çok duyacağız.


Biz Türkler, Hindistan ile yakınlaşmalı, orada iş yapmalı, ortaklıklar kurmalı, Hindistan sermayesini ülkemize taşımalıyız. Hindistan'da 100 milyon doların üzerinde servete sahip 100 milyon kişi yaşıyor. Bu sayı, Türkiye nüfusundan fazla. Bu potansiyeli fark etmeli ve değerlendirmeliyiz.


294 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page