top of page
  • Onur Y.

Dünyanın En Kısa Marka Yazısı

Marka yaratmak için, markanın ne anlama geldiğini bilmek lazım. Doğru yanıt (sözde) marka danışmanlarında ya da marka yönetenlerde bile yok merak etmeyin.



Marka nedir diye sorun… İmaj, kalite, değer, prestij, tanınırlık gibi cevaplar alırsınız. Gerçekte marka tek bir şeydir: Netlik. Neyi temsil ettiğinizi bilmek ve sadece onun iletişimini yapmaktır.

Bir ayakkabıcı ayakkabı satıyorsa tüccardır. Kaliteli ayakkabı satıyorsa iyi tüccardır. Ayakkabı modası satıyorsa büyük tüccardır. Marka olmaya yaklaştığı tek an ayakkabı satmamaktır. Çünkü marka, ürünün ötesine geçtiğinizde başlar.

Nike’ın imajı vardır. Kaliteli, değerli, prestijlidir. Tanınırdır. Ancak ayakkabı satmaz. Nike kazanmayı ifade eder. Başkalarıyla değil, kendinle yarıştır bu. Felsefedir. İdeolojidir. Yönetimden İK’ya, pazarlamadan dekora şirketin her zerresine sinmiştir. Nettir.

Nike ayakkabı ya da spor giyim işinde değildir. Kişisel gelişim peşindedir. Böylece rakiplerinden ayrılır. Önce net sonra istikrarlı ve devamlıdır. Bu sayede kendi alanında dünyanın en değerlisidir.

Türk markalarının %99.9’u net değildir. İşte bu nedenle Türkiye’den ürün çıkar, hizmet çıkar… Ama dünya markası çıkmaz.

Yazı kısa ancak mevzu derin. Anlayana.


4.408 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page