top of page
  • Onur Y.

Hayat Okulu: Good for You

40'ından sonra kahveci mi oldun diyen dostlar, Good for You ile yaptığımız işi "franchising" zanneden takipçiler, kahve zinciri kurduğumuzu düşünüp büyük resmi kaçıranlar... Gelin size asıl meseleyi anlatalım.



Mezun olduğun okulun hiçbir önemi yok. Doktor, diş hekimi ya da avukat gibi net bir meslek sahibi değilsen, bitirdiğin bölümün de önemi yok.


Sana yabancı dil bilmenin ne kadar kıymetli olduğunu pompadılar yıllarca; gerçekte çok mühim değil. Kurslar, seminerler, atölyeler... Özgeçmişinde havalı birer satır olarak duran katılım sertifikalarını da abartma. Fazla kıymeti yok.


Bu satırların sahibi 3 üniversite bitirmiş, yurt içi ve dışında onlarca kurs, seminer ve atölyede dirsek çürütmüş biri. Samimiyetime inan. Bilgi güçtür doğru. Ancak klasik eğitim sisteminden gelen bilginin güce dönüştüğü yer kurumsal dünyadır. Kendi işin yani girişimin değil.


Girişmemiş girişimcilik profesörü


Geçtiğimiz günlerde dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde (hatta en iyisinde) girişimcilik dersi veren bir profesörle sohbet ediyorduk. Teori uzmanı, ansiklopedi gibi bir adam. Güzel anlatıyor, dinliyorsun. Yetmiyor, dahasını duymak istiyorsun.


Konuşmanın samimiyeti ilerledikçe, diyaloğun kritik bir noktasında profesörümüzden şöyle bir itiraf geldi: "Arkadaşlar, benim hayatım boyunca hiç girişimim olmadı. Benimle paylaştıklarınız konusunda bilgim ve fikrim var... Ancak hiç deneyimim yok."


Girişmemiş girişim profesörü, hiç ameliyat yapmamış cerrah, tek bir davaya girmemiş avukat, (abartalım) bir tanecik ev soymamış hırsız gibi bir şey... Farkı yok. Bu arada profesörün de bir kabahati yok. Çünkü sistem böyle. Dünyanın her yerinde okul demek hayat demek değil. Bu yazıya adını veren "hayat okulu", bambaşka bir şey.


Kıyaslama yapalım


Aynı yaşta olan, eşit zeka seviyesindeki iki gence satış öğreteceğiz. Odak konumuz ikna.


Birinci gence uzun uzun iknanın psikolojisini anlatıyoruz. Kitaplar okutuyor, test çözdürüp, arka arkaya ödev veriyoruz. 3 gün boyunca süreci tekrar ediyoruz.


İkinci gence ise oldukça özet bir şekilde iknayı anlatıyoruz. Kısa ve öz bir biçimde ikna etmenin yollarını gösteriyoruz. Ardından üzerine yırtık pırtık bir kıyafet geçiriyoruz. Saçını başını kirletip, onu sokağa koyuveriyoruz. Sonra da şöyle diyoruz... Ya gün boyu dilenip 100 TL toplarsın... Ya da bu gece sokakta uyursun. Bu arada kışın ortasındayız; dışarıda kar yağıyor. İkinci gün baremi 150'ye, üçüncü gün ise 200 TL'ye çıkarıyoruz.


3 günün sonunda elinde iki kişi var. Biri tüm kitapları okumuş, testleri çözüp ödevlerini yapmış biri. Diğeri ise sokak sokak dolanıp, insanları ona para vermeye ikna etmiş bir dilenci. Konu satış ve ikna olduğunda, sürecin sonunda sence hangisi daha çok şey biliyor?


Hayat uygulamadır okuma değil


7 yıl reklamcılık okudum. Kendi reklam ajansımı kurduktan sonraki 7 ayda, 7 seneden fazla şey öğrendim. 20 yılda 200'den fazla girişimle çalıştım. Kendi girişim yolculuğumda, hepsinin toplamı kadar tecrübe ve birikim elde ettim.


Gerçeği kabul et dostum... Başarı uygulamadan geçer. Girişimcilik kağıt üzerinde değil, hayatın içinde öğrenilir. Tıpkı otomobil kullanmayı öğrenmek gibi. Yazılıyı verdin, motordan da geçtin, direksiyondan kaldın. Ehliyet alamazsın. İşte bu kadar basit.


Sana doğruyu söylemediler


13.100.000. Google'a "girişimcilik eğitimi" yazdığında önüne çıkan sonuç sayısı bu. İngilizcesini yazdığında ulaştığın kaynak bunun 12 katı.


Herkes girişimcilik konuşuyor. Konuşanların hepsi kendince uzman. Etraf girişimcilik eğitimleriyle dolu. Youtube sazlı sözlü girişimcilik videolarından geçilmiyor. Girişimciliğe bunca ilgi, konuya ilgili onca içerik ve anlatım olduğuna göre, dünyanın başarılı girişimlerle dolu olması gerek. Bakalım öyle mi...


Dünya genelinde her yıl 50 milyon yeni girişim kuruluyor.

Bu şirketlerin %90'ı ilk yılı göremeden batıyor ve kapanıyor.

Geriye kalan 5 milyon denemenin %90'ı yıl sonunu görüyor ancak zarar ediyor.

1 TL ya da 1 milyon TL... Kara geçebilen şirket sayısı sadece 500.000.

Yani 50 milyon girişimcinin sadece 100'de 1'i başarılı. %99'u ise hayal kırıklığı.


Üzerine bu kadar düşünüp ve konuşup, böylesine başarısız olduğumuz bir diğer iş var mıdır bilinmez.

Sebep ne dersen? Şöyle...


Kendi işini kurmak ve yönetmek başka hiçbir şeye benzemez. Girişimcilik çok zor iştir. Herkes girişimci olamaz. Girişimcilik kağıt üzerinde değil yolda öğrenilir. Tamam artık bu işi öğrendim, dersimi aldım dediğin yer çoktan battığın noktadır.


Bir hayat okulu olarak Good for You

Taze girişimimiz olan Good for You en üst başlıkta perakende işi. Alt kategoride ise kahve dükkanı. Planlama sonrasını takip eden 90 günde yaklaşık 90 şubeye ulaşmış bir zincir. Yani Türkiye'nin en hızlısı. Hatta 2021'de dünyanın en hızlı büyüyen kahve franchise'ı.


Perakende zinciri, kahve dükkanı, yeni bir franchise sistemi... Bunlar Good for You ile yaptığımız işi anlatmak için yeterli tanımlar değil. En kısa ve özet haliyle, Good for You bir girişimcilik üniversitesi. Ancak burada okul binası, amfi ya da sıra yok. Burası girişimciliği sokakta ve işin içinde öğrendiğin yer. Good for You bir hayat okulu.


Anlatım değil çözüm, teori değil uygulama


Good for You dükkanı dediğin yer bir oyun alanıdır. Hazır çözümdür. Tüm detayları eksiksiz düşünülmüş bir sahnedir. Girişimci bu sahneyi devralır ve oyununu sergilemeye başlar.


Başarı oyununu doğru oynayabilmesi için ona 350 saatin üzerinde eğitim verilir. Konular enerji, satış, satış kapama, kişisel markalama, sosyal medya yönetimi gibi alanları kapsar. Eğitimler girişimcilik ve marka yönetimi konularında uzman bir ekibin 30 yılda ciddi bedeller ödeyerek edindikleri tecrübenin damıtılmış halidir.


Good for You'da teorik eğitimle yetinilmez. Her sabah dükkanlar birlikte açılır. Başarı örnekleri paylaşılır. İşe yaramayan eylemler anlatılır. Başarılı olanlar işaret edilir. Diğer kişilerin işe kendinden bir şey katarak onları takip etmeleri istenir.


Girişimcilerin çoğu yalnız oldukları için batar. Onlar ilk rüzgarda dağılan kum taneleri gibidir. Good for You ise büyük bir ailedir. Burada kum taneleri birleştilir, büyük bir kaya oluşturulur. Sistemde herkes birbirini motive eder ve cesaretlendirir. Grubun ortak enerjisi bireylere aşılanır. İlerleyişini bu şekilde sağlayan bir başka franchise modeli daha yoktur.


Kahve araç amaç uygulamalı başarı eğitimi


Sevmediğin bir işte bir gün bile durma. Beraber olmak istemediğin herkesten uzaklaş. Kendi işini kur. Başkası için değil kendin için çalış. En büyük zenginlik özgürlüktür. Özgür ol. Kendini bulduğun ve mutlu olduğun bir iş yap. Ancak şunu da unutma... Başarılı olma ihtimalin 100'de 1. Ben demiyorum, global istatistikler söylüyor.


Good for You'da yaptığımız işin 3 temel adımı var. En ekonomik kahve dükkanı modeli ile girişimci olmanı kolaylaştırıyoruz. Ardından sana hazır bir model veriyoruz. Markalaması modern bir şekilde yapılmış, rekabet avantajı olan, doğru konumlandırma ile çalışan, tedarik yönetimi çözülmüş, altyapısı uzmanlarca tamamlanmış bir iş. Son noktada ise başarılı olma ihtimalini onla çarpıyoruz.


Yeni bir iş kuran 100 kişinin 99'u yıl sonunu göremeyecek. Bir hayat okulu olan Good for You'da ise başarı olma ihtimalin 10 kat daha fazla. Burası koluna takılan altın bilezik. Sana sadece iş kurmayı ve yönetmeyi değil, hayata farklı bakmayı öğreten bir ekol. Hatta yaşam biçimi.


Keşke herkes başarılı olabilse... Geride bir kişi bile kalmasa. Ancak böyle bir dünya yok. Üstelik girişimcilik kurtlar sofrası. Sert rekabetin yaşandığı, acımasız bir dünya.


Good for You'da kaybetmek yok diyoruz. Anlamayanlar oluyor. Tekrar söyleyelim... Good for You'da kaybetmek yok. Burada ya kazanırsın ya da öğrenirsin. Başarılı olduğunda hem para hem de itibar kazanırsın. Önce kendine olan bakışın değişir sonra da başkalarının seni görme şekli.


Başarı ihtimalin enerji seviyen ve adanmışlığınla paralel. Sana anlatılanları benimseyip, eksiksiz uyguladığın sürece şansın çok fazla. Başarısız olduğunda ise perişan olma ihtimalin yok. Çünkü burada ekonomik riskin düşük. 35.000 TL + KDV'ye hem işini kuruyor, hem de hayat okulundan mezun oluyorsun. Öğrendiklerinden ders alıp, yaşamının kalanında uygula yeter.


Büyük vizyon


Göreceksin... Yakın gelecekte CV diye bir şey kalmayacak. Diplomalar önemsiz hale gelecek. İnsan odaklı beceriler, hızlı düşünme, problem çözme ve yüksek enerji gibi yetenekler öne çıkacak.


Çok değil... Bundan birkaç sene sonra... Kariyerinde Good for You yazan kişiler her işte tercih edilen bireyler olacak. Hayaline yürüyen insanlar, düşleri için bedel ödemeyi öğrenmiş Good for You girişimcileri parmakla gösterilecek. Onlar için hayat okulundan mezun kişiler tanımı kullanılacak.


Dünyada hayaline dönüşmüş bir kişiden daha değerli bir şey yoktur. Kendi hikayesini sokakta savaşarak yazmış biri, kendini gerçekleştirmiş kişidir.


Good for You bu kişilerin çatısıdır. İşte büyük vizyon budur.









3.200 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page