top of page
  • Onur Y.

Dua Edin Girişimciler Kavga Etsin!

Dünyanın en iyi girişimcileri kabul edilen Elon Musk ve Jeff Bezos arasında son günlerde ciddi bir kavga var. Kavga savaşa doğru gidiyor. İşte bu dünya için harika haber!



6 ay önce…

Jeff Bezon'un sahibi olduğu Amazon ile Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, uydudan internet projesi için bir yörünge kavgasına tutuştu. SpaceX, kendi Starlink uydularını planlanandan daha alçak bir yörüngeye yerleştirmek isterken; Amazon da bu yörüngenin kendi projesini olumsuz etkileyeceğini öne sürüyor.


4-5 ay önce…

ABD'nin en köklü ve saygın gazetelerinden Washington Post'ta (sahibi Jeff Bezos’tur) geçtiğimiz hafta bir haber yayınlandı. "Elon Musk Teksas'a taşındı ve ünlülüğü benimsedi. Tesla otomatik pilotla yoluna devam edebilecek mi?" başlıklı bu haberde, Tesla CEO'su Musk'ın SpaceX gibi diğer şirketlerinden kaynaklanan sorumluluklarının bir dizi tartışmaya açık iş kararına yol açtığı bunun da Tesla'nın kalitesine ve stratejisine zarar veren sonuçlar yarattığı belirtiliyordu. Haberin daha ilginç olan kısmı ise muhabirin görüş için Musk'a ulaştığında aldığı cevaptı: "Kukla oynatıcınıza selamlarımı söyleyin!"


Bugünlerde…

NASA, aya insan indirme projesi için Bezos’un Blue Origin şirketini değil, Musk’un SpaceX’ini tercih etti. Blue Origin NASA’yı dava ediyor.


Son iki günde…

Blue Origin şirketinin aya insan indirme projesi üzerine çalışan baş mühendisi şirketten ayrıldı. Projenin lideri Linkedin’den yayınladığı mesajda SpaceX’te çalışmaya başlayacağını duyurdu.


Bu kavga bitmez

Musk ve Bezos arasındaki kavga (hatta bazıları bunu kan davası olarak nitelendiriyor) bitmez. Bitmemesi de çok normal.


Aslında iki girişimcinin de iş alanları başlangıçta farklıydı. Herkes kendi kulvarında ilerlerken 2004 yılına gelindi. Bu tarihte iki CEO akşam yemeği için bir araya geldiler. Aslında o sırada SpaceX de Blue Origin de emekleme aşamasındaydı. Uzaya bir roket göndermeleri söz konusu değildi ama bu rekabetin ısınmasına engel olmadı. Yemek iki taraf için de zehir oldu. Christian Davenport'un "The Space Barons" kitabında o akşamı anlatan Musk, "Aslında iyi tavsiyeler verme konusunda elimden geleni yaptım ama o söylediklerimin çoğunu duymazdan geldi" ifadelerini kullanmıştı.


Her girişimci egoludur. Bu seviyedeki iş liderlerinde ise ego varlık sebebidir. Haliyle bu iki iş insanının servette, global etkide, insan kaynaklarında, icatlarda, uzay yolculuğunda ve diğer alanlarda yarışması normaldir.


Bırakın kavga etsinler

Dünyanın en büyük stratejisti Sun Tzu, Savaş Sanatı kitabında düşmansız gelişim olmadığından bahseder. Tzu’ya göre herkesin düşmanı olmalıdır. Düşman kişiyi tetikte tutar. Hem hazır olmaya hem de ilerlemeye teşvik eder.


Girişimcilikte de böyledir. Küçük şirketler büyükleri hedef alır. Çoğu zaman büyük şirketin bundan haberi bile olmaz. Ancak hedefe birini koymak, yeni girişim için hayatidir. İçeriyi motive eder, yönetimi ayakta tutar ve iş süreçlerini hızlandırır.


İntikam, doğru yönlendirilirse ve kişiyi etik düzlemden çıkarmazsa dünyanın en iyi motivasyon aracıdır. İnsanlar okuyarak ya da görerek değil, kıskanarak öğrenir. Günün sonunda iki parlak girişimci kavga eder; icat yarışmasının sonunda kazanan insanlık olur.


Temel motivasyon kaynağınızı bulun

Kilolu bulunan kız ya da erkek, nişanlısı tarafından terk edilir. Kilolar verilir, sağlıklı bir yaşama geçiş yapılır, özgüven artar, terk edilen değerini bilen daha iyi biri ile tanışır. Sonunda bu kişinin başına gelen en iyi şeye dönüşür.


Hepimiz yaşamımızın bir noktasında birileri tarafından küçümsendik. Hatta alay edildik. Hor görüldük. Bazen de itildik. Bu olaylardan intikam almanın en iyi yolu başarmaktır. Kendinin en iyi haline dönüşmektir. Başarı, her türlü izi silen tek leke çıkarıcıdır.


Gerçekte mesele para kazanmak ve iyi yaşamak değildir. Yapabileceğini ispat etmektir. Önce kendine… Sonra ailene, arkadaşlarına, çevrene ve dünyaya.


İntikam soğuk yenen bir yemektir sözünü duymuşsunuzdur. Unutun.

Birilerinden intikam almak istiyorsanız… Yemeğe bugün, kendinizden başlayın.











1.410 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page