top of page
  • Onur Y.

Girişimcinin Sevgilisi

Sevgililer Günü, Anneler Günü ve Yılbaşı ile beraber dünyanın en iyi markalanmış günü. Onu araç yapalım, sevmek üzerinden girişimciliği konuşalım.



Sevdiğin işi yap. İşini seversen, çalışıyormuş gibi hissetmezsin. Zaman akıp gider, nasıl geçtiğini bile fark etmezsin.

Ne güzel değil mi? Öylesine doğru ki, işini sevdiğin anda derelerden su değil Nutella akar. Çiçeklerin yaprakları jelibona dönüşür. Kuşlar ötmeyi bırakır, Pharrell’den Happy’i söyler. Uzak tepelerden gülümseyerek Heidi koşar. O, sen, Pollyanna ortada buluşur birbirinize sarılırsınız.


Yok böyle bir dünya arkadaşlar.


Sevdiğiniz işi yapmak diye bir şey yoktur. Üstelik her işte deneyip başarısız olduğunuz anlar, çok çalışıp aşırı yorulduğunuz zamanlar, ekibinizle ya da müşterilerinizle ettiğiniz kavgalar, finansal zorluklar olacaktır.


Mesele sevdiğiniz işi yapmak değildir. İçinde illa sevgi geçsin derseniz, girişimcilikte sizi başarıya götürecek iki söylemi aklınıza kazıyabilirsiniz:

1. İşin içinde sevmediğiniz şeyleri de yapabilme iradesini ve azmini kazanmak

2. Tüm aksaklık ve zorluklara rağmen girişiminize sevgi ve saygı göstermek


Herkes uyumayı sever. Ancak bazıları 2’ye kadar çalışsa da 7’de işinin başında olur.

Kimse rapor ve finansal veri okumayı sevmez. Fakat işine hakim olmak isteyenler kendini zorlar, konsantrasyonunu dağıtmaz ve saatlerce datalar üzerine çalışır.


Tatili sevmeyen yoktur. Ancak iş kuran ve hedefi peşinde olan kişi kuyruğunu kıstırır, herkes tatildeyken iş yapar. Bayram Tatili'nde Güney'e gidemedi diye söylenmez. Yılbaşı partisini kaçırdı diye üzülmez.


Hiçbir insan evladı istemeyi gururuna yediremez. Gerçek girişimciler ise sonuca odaklanır; ister, bastırır hatta gerekirse yalvarır. Aynı şekilde herkes problemsiz bir hayat ister. İşini sonuca götürmek isteyenler ise problemlere saldırır ve çözüm üretir. Çünkü asıl başarı, sevmediğiniz işleri yapabilme becerinizde saklıdır.


Aşık olduğunuz işi yapın. Tutkularınızı takip edin. Hayallerinizin peşinden gidin. Bunlar ya safsatadır ya da çoktan parayı vurmuş ve kendi reklamının peşinde koşan zenginlerin göz boyama metinleridir.


Bunca sene içinde, Türkiye’nin en önemli şirketlerini yöneten beyinlerle beraber çalıştım. Sıfırdan başlayan ve milyarlık olan patronlarla beraber oldum. Sadece bu ülkede değil, dünya genelinde başarıya ulaşmış bireylerle farklı işler yaptım.


Emin olun… Hiçbiri işiyle sevgili değil. Zorluklarla, sorunlarla, dertlerle ve sizin uğraşmaktan kaçtığınız durumlarla sevgililer. İşte bu nedenle sizden farklı yerdeler.


Sevgililer Günü’nüz kutlu olsun.






1.009 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page