top of page
  • Onur Y.

Dünyayı Mikro-Girişimler Kurtaracak!

Mikro-girişimler makro hayaller... Daha iyi bir dünya için ihtiyacımız olan bu. Ancak 3 temel kural içerisinde: 1. Girişimciye birileri yol gösterecek 2. Onun hayatını kolaylaştıran bir sistem olacak 3. Tüm ilerleyiş bir ailenin içerisinde gerçekleşecek. Gelin GOODFORYOU hikayesine bir de buradan bakın.



GOODFORYOU'yu hala kahve dükkanı, daha kötüsü franchise zinciri sananlar var.


Doğru... 1 yıl dolmadan Türkiye'de 34 şehirde 100'ün üzerinde şubeye ulaşan GOODFORYOU, sadece ülkenin değil dünyanın en hızlı büyüyen kahve zinciri. Şirket aynı zamanda 2021'in en hızlı ve yüksek değerlenen girişimlerinden biri konumunda. Ancak bu veriler, buzdağının görünen yüzü bile değil. Dahası var. Başarı ulaşılan sayılar değil. Aslolan iş modeli ve ilerleyiş felsefesi.


Çıkış Noktası


Herkes girişimcilik konuşuyor. Etraf girişimcilik eğitimleriyle dolu. Youtube sazlı sözlü girişimcilik videolarından geçilmiyor. Girişimciliğe bunca ilgi, konuya ilgili onca içerik ve anlatım olduğuna göre, dünyanın başarılı girişimlerle dolu olması gerek. Bakalım öyle mi...


Dünya genelinde her yıl 50 milyon yeni girişim kuruluyor.

Bu şirketlerin %90'ı ilk yılı göremeden batıyor ve kapanıyor.

Geriye kalan 5 milyon denemenin %90'ı yıl sonunu görüyor ancak zarar ediyor.

1 TL ya da 1 milyon TL... Kara geçebilen şirket sayısı sadece 500.000.

Yani 50 milyon girişimcinin sadece 100'de 1'i başarılı. %99'u ise hayal kırıklığı.


Şöyle söylemek daha doğru... Yeni bir işe girişeceksen, %90 batacaksın, %99 ihtimalle de para kaybedeceksin. İşte GOODFORYOU hikayesinin başladığı nokta tam da burası.


Perakende zinciri, farklı dükkan modelleri, yeni bir franchise sistemi... Bunlar GOODFORYOU ile yaptığımız işi anlatmak için yeterli tanımlar değil. En kısa ve özet haliyle, GOODFORYOU bir girişimcilik üniversitesi. Ancak burada okul binası, amfi ya da sıra yok. Burası girişimciliği sokakta ve işin içinde öğrendiğin yer. GOODFORYOU bir hayat okulu.


Bizim tek bir amacımız var... Yeni bir işe giriştiğinde risklerini ve sorunlarını 10'a bölmek... Beraberinde başarma şansını 10 ile çarpmak. İşte bu kadar basit.

Kahve dükkanı mı açmak istiyorsun... GOODFORYOU Coffee hazır. Farklı bir gıda oyunu mu istiyorsun... GOODFORYOU Focaccia dünyada bir ilk. Hep bir moda markası yaratma hayali mi kurdun? Yapılmışı var. GOODFORYOU .... Haydi adı sürpriz kalsın... Yakında o ve fazlası geliyor.


Özetle GOODFORYOU bir mikro-girişim sahnesi. Ve burada pek çok iş fırsatı bir arada.


Oyun Alanı


GOODFORYOU dediğin yer bir oyun alanıdır. Hazır çözümdür. Tüm detayları eksiksiz düşünülmüş bir sahnedir. Girişimci bu sahneyi devralır ve oyununu sergilemeye başlar. Mesele kahveci, şef, modacı ya da otel sahibi olmak değildir. Aslolan girişimci olmayı ve satışı öğrenmektir.


GOODFORYOU'da 350 saatin üzerinde eğitim alırsın. Konular enerji, satış, satış kapama, kişisel markalama, sosyal medya yönetimi gibi alanları kapsar. Eğitimler girişimcilik ve marka yönetimi konularında uzman bir ekibin 30 yılda ciddi bedel ödeyerek edindiği tecrübenin damıtılmış halidir.


GOODFORYOU'da teorik eğitimle yetinilmez. Gerçek örnekler paylaşılır ve tartışılır. İşe yaramayan eylemler anlatılır. Başarılı olanlar işaret edilir. Diğer kişilerin işe kendinden bir şey katarak onları takip etmeleri istenir.


Girişimcilerin çoğu yalnız oldukları için batar. Onlar ilk rüzgarda dağılan kum taneleri gibidir. GOODFORYOU ise büyük bir ailedir. Sistemde herkes birbirini motive eder ve cesaretlendirir. Grubun ortak enerjisi bireylere aşılanır. İlerleyişini bu şekilde sağlayan bir başka iş modeli daha yoktur.


Good for You'da kaybetmek yok diyoruz. Anlamayanlar oluyor. Tekrar söyleyelim... GOODFORYOU'da kaybetmek yok. Burada ya kazanırsın ya da öğrenirsin.


Mikro-Girişim Hareketi


Kendi işini kurmak ve yönetmek başka hiçbir şeye benzemez. Girişimcilik çok zor iştir. Bu iş kağıt üzerinde değil yolda öğrenilir. Tek başına yola çıktıysan, tamam artık bu işi öğrendim, dersimi aldım dediğin yer çoktan battığın noktadır.


Geride kalan 6 ayda, 30.000'in üzerinde mikro-girişimci adayına doğrudan ve dolaylı temas ettikten sonra rahatlıkla şunu söylüyoruz... İyi haber: Herkes bu işi yapabilir. Kötü haber: Herkes bu işi yapamaz.


Şundan eminiz: Dünyayı girişimcilik kurtaracak. İklim sorunu, trafik problemi, yaşlanma, hastalıklar, azalan yaşam kaynakları... Yeryüzünde ne problem varsa, o sorunu girişimci zihinler çözecek. Başka bir yolu yok.


Tam da bu noktada tepeden aşağıya inen girişimcilik anlayışını değiştirmek ve tabana yaymak gerek. Girişimci olmak için illa çok parlak bir üniversiteden mezun bir bilgisayar mühendisi ya da finans dehası olmanıza gerek yok. Uzaya roket göndermenize de...


Bize göre enerjisi yüksek, sosyal becerileri güçlü ve bedel ödemeye hazır herkes girişimci olabilir. Olmalıdır. Son cümlenin işaret ettiği yer ise sokaktır. Sokağa inerek hayata karışmak en iyi okuldur. GOODFORYOU'nun "Hayat Okulu" konseptiyle yaptığı budur.


Çok değil... Bundan birkaç sene sonra... Kariyerinde GOODFORYOU yazan kişiler her işte tercih edilen bireyler olacak. Hayaline yürüyen insanlar, düşleri için bedel ödemeyi öğrenmiş GOODFORYOU girişimcileri parmakla gösterilecek. Onlar için hayat okulundan mezun kişiler tanımı kullanılacak.


İşte büyük vizyon budur.


Aileye Katılmak İçin



968 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page